Math word problems are a really important part of Smartick. In this entry, we’re going to look specifically at some of the fifth-grade problems you can find in Smartick.

## Math word problems with one operation

#### Addition

*Yesterday a lot of us went to the school cafeteria for breakfast, and we drank all the juice. If they had served 470 liters less of juice, they would have served the same number of liters as they did today. Today they served 910 liters of juice. How many liters of juice did they serve yesterday?*

Yesterday they served an unknown quantity of liters. If we take 470 liters away from this quantity, we get the number of liters that they have served today. To work out how many liters they served yesterday, we have to add:

910 + 470 = 1380

**They served 1380 liters yesterday.**

#### Subtraction

**Charlie invited us to his house to try his strawberry and raspberry cake. When he started making it, he realized that he needed 400 more strawberries in order to have as many strawberries as the 680 raspberries he had. Work out how many strawberries he had.**

Charlie had 400 fewer strawberries than raspberries. Since he had 680 raspberries, we need to subtract:

680 – 400 = 280

**Charlie had 280 strawberries.**

#### Multiplication

**It’s sales season, and there are 15 bags of potato chips in Cecilia’s shop. Alfred told me that there are 5 times fewer bags of potato chips in Cecilia’s shop than there are in his. Work out how many bags of potato chips there are in Alfred’s shop.**

There are 5 times fewer bags of potato chips in Cecilia’s shop than there are in Alfred’s. This means that there are 5 times more bags in Alfred’s than there are in Cecilia’s. To work out how many bags there are in Alfred’s shop, we have to multiply:

15 x 5 = 75

**There are 75 bags of potato chips in Alfred’s shop.**

#### Division

**A supermarket sold 1000 kilos of food in total on Monday, between vegetables, fruit, meat, fish, and bread. On Tuesday, they sold much less, exactly 5 times less food than they sold on Monday. How many kilos of food did they sell on Tuesday?**

They sold 5 times less food on Tuesday than they sold on Monday. Since we know that they sold 1000 kilos on Monday, we have to divide to work out how many kilos they sold on Tuesday:

1000 ÷ 5 = 200

**They sold 200 kilos of food on Tuesday.**

## Math word problems with two operations

#### Addition and subtraction

**Since I like fish, I’ve put a fish tank in my room which contains 8 orange fish and 5 green fish. I’ve also added some things to decorate the fish tank, like sand, shells, and snails. Anthony also likes fish, but he only has 6 in his fish tank. How many fish would Anthony have to buy to have the same number of fish as me?**

Before we can subtract the fish that I have with the fish Anthony has, we have to know how many fish I have. To do this, we have to add:

8 + 5 = 13

13 is the number of fish I have. Now we have to find the difference between the number of fish that I have and the number of fish that Anthony has. To do this, we need to subtract.

13 – 6 = 7

**Anthony would have to buy 7 fish to have the same number of fish as me.**

## Fractions

**Valentina is a nature photographer and all the photographs in her albums are of countryside and animals. 1/9 of the album that she just started is made up of photos of the countryside, and 1/6 is photos of animals. How much of the album has she filled?**

She’s filled one part of the album with photos of the countryside, and another part with photos of animals. So, to work out the total amount of the album that she’s filled, we need to add:

1/9 + 1/6 = 15/54

**She has filled 15/54 of the album.**

## Tables

**Tomorrow is the premiere of the film “Alan vs. Aliens” and it’s going to play on all the screens at the Space Cinema. There are just 14 tickets left for the 5 p.m. screening, which is half of the number of tickets left for the 3 p.m. screening. Complete the table of available tickets.**

We have to look at the data in the table and fill in the gaps.

There are 14 tickets left for the 5 p.m. screening. If there are 5 tickets left for Screen 1 and 4 left for Screen 3, how many are left for Screen 2?

14 – 5 – 4 = 5

There are 5 tickets left for the 5 p.m. screening in Screen 2.

There are 28 tickets left for the 3 p.m. screening (double the number of tickets left for the 5 p.m. screening). If there are 11 tickets left for Screen 2 and 4 left for Screen 3, how many tickets are there left for Screen 1?

28 – 11 – 4 = 13

There are 13 tickets left for the 3 p.m. screening in Screen 1.

The completed table will look like this:

These are some examples of the math word problems that you can find in Smartick. If you want to see more math word problems, sign up to Smartick and try it free.

Learn More:

- How to Solve Addition Problems
- Compound Rule of 3: When to Use It and Some Problems
- Alternative Word Problems at Smartick
- Distributive Property of Multiplication with Examples
- Food For Maintaining a Healthy Brain

- What is an Obtuse Angle? - 01/15/2021
- Complementary Angles: What Are They? - 12/28/2020
- Perimeter: What Is It and How to Find It for Any Polygon - 11/26/2020

Wow your questions are so easy to understand but hard!!!

Keep up the good work and help kids get smarter