In today’s post, we’re going to look at **percentages **through the Singapore bar model.

To define a part of a whole, we can use a fraction, but we can also use a percentage.

The whole divides into 100 equal parts, therefore each part is ^{1}/_{100} of the whole or 1%.

#### Let’s look at an example of percentages with the Singapore bar Model:

*There are 400 people at a football stadium, and 60% of them are women. How many women are there in total?*

In the Singapore bar model, the complete bar represents 100%, therefore the bar is 100 units. The percentage of 60% means that there are 60 units out of 100.

Let’s take a look at how we can work out 60% of 400

We know that in this case, 100 units represents 400 -> 100 units = 400

Therefore, to find out 1 unit -> 1 unit = 400/100 = 4

Now we know that 1 unit is 4 y, and we want to know what 60 units represent -> 60 x 4 = 240

**60% of 400 is 240. Therefore, the number of women at the football stadium in total is 240**

#### Now, using the same example, we’re going to see how to find the whole when we have just one part:

*There are 240 women at a football stadium, which is 60% of the total number of people there. How many people are there in total?*

We know that 60 units are 240 -> 60 units = 240

Therefore 1 unit is -> 240/60 = 4

We know that 1 unit is 4 and we want to know what 100 units represent-> 100 x 4 = 400

**The total number of people at the football stadium is 400**

#### Let’s look at an example of a comparison problem:

**Sam has 70 euros and Tom has 30% more money than Sam. How much money does Tom have?**

In this example, the bar representing Sam’s money acts as a base, 100%, because Tom’s money is based on the relation to the money that Sam has. In this case, Tom has 30% more money than Sam. Therefore, the amount of money Tom has is 130% of the money Sam has. The percentage 130% is 130 units out of 100, and 100 units are equivalent to the €70 that Sam has.

100 units = €70

1 unit = 70/100 = €0.70

130 units = 130 x 0.70 = €91

**Therefore, Tom has €91**

#### Let’s take a look at another example of comparison:

**Julie has 50 books in her library, and Amy has 20% fewer books than Julie. How many books does Amy have in her library?**

We know how many books Julie has, so we can use that amount as a base. Therefore, 50 books are 100%. Amy has 20% fewer books than Julie, therefore, Amy has 80% of the books that Julie has.

100 units = 50 books

1 unit = 50/100 = 0.5

80 units = 80 x 0.5 = 40

**Amy has 40 books in her library**

I hope you’ve enjoyed learning about the concept of percentages and how to solve them. If you want to keep practicing, log in to Smartick.

Learn More:

- Using Singapore Bars to Help Solve Problems II
- Rule of Three for Calculating Percentages
- Using Singapore Bars to Solve Algebraic Equations
- Let’s Learn about Ratios with Singaporean Bar Models
- Singapore Bars Applied to Fractions

- Scales in Mathematics: What Are They and What Are They Used For? - 01/12/2024
- Mathematical Functions: Do You Know What They Are? - 11/13/2023
- How to Apply the Order of Operations - 10/24/2023